пʼятниця, 26 жовтня 2012 р.

Ad fontes liturgicos III

Medzinárodná konferencia Ad fontes liturgicos III

Prešov 29. októbra (TK KBS) - Od 25. do 26. októbra sa na Gréckokatolíckej teologickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove (GTF PU) konala medzinárodná vedecká konferencia s názvom Ad fontes liturgicos III. Bola venovaná liturgickému hnutiu ako dôsledku návratu k liturgickým prameňom. Spoluorganizátorom tejto konferencie boli Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie (UPJP2), kde sa v roku 2010 konala 1. konferencia Ad fontes liturgicos, a Ukrajinská katolícka univerzita v Ľvove (UKU), na ktorej sa o rok neskôr, v roku 2011, uskutočnila konferencia Ad fontes liturgicos II. Obidve inštitúcie sú partnerskými univerzitami GTF PU v rámci medzinárodnej spolupráce.
Účastníkov konferencie privítal hlavný organizátor a vedecký garant konferencie doc. Marcel Mojzeš. Slávnostný príhovor predniesol Mons. Peter Šturák, dekan GTF, po ktorom sa k účastníkom konferencie prihovoril prorektor PU doc. Peter Adamišin, ktorý poukázal na zaujímavú skutočnosť, že liturgická konferencia sa koná práve v čase misií v Prešove, ktoré trvajú od 15. do 28. októbra 2012. V zastúpení veľkého kancelára GTF PU Mons. Jána Babjaka SJ, prešovského arcibiskupa a metropolitu, ktorý bol v čase konferencie na biskupskej synode o novej evanjelizácii v Ríme vo Vatikáne, predniesol príhovor protosynkel Michal Onderko ml.
Na konferencii odznelo 18 príspevkov od domácich i zahraničných odborníkov v oblasti liturgiky. Vedecký garant konferencie z Poľska doc. Przemysław Nowakowski CM z Teologickej fakulty UPJP2 v Krakove, prezentoval priblíženie veriacich k prameňom liturgie ako hlavný cieľ poľského liturgického hnutia a jeho lídra o. Michala Kordela z Krakova. Doc. Erwin Mateja z Teologickej fakulty UO v Opole vo svojom príspevku poukázal na sliezske liturgické hnutie a jeho vplyv na návrat duchovenstva a veriacich k prameňom liturgie. Ďalší vedecký garant konferencie prof. Vojtech Boháč z GTF PU, vystúpil s príspevkom pod názvom „Predchodca“ KKC z roku 1745 z fondu GTF v Prešove. Vedecký garant konferencie z Ukrajiny Dr. Michajlo Petrovič z UKU v Ľvove vo svojom príspevku prezentoval pramene liturgickej reformy mesjacoslova rímskych liturgických vydaní Recensio Ruthena (1942). Vítaným účastníkom konferencie bol archidiakon Nyirán János z Nyíregyházy, ktorý informoval o konferencii o katechumenáte v byzantskej tradícii, konanej v Maďarsku. Na konferencii sa zúčastnil aj významný odborník v oblasti liturgiky v Poľsku prof. Stefan Koperek z Krakova, ktorý sa aktívne zapájal do veľmi bohatej a zaujímavej diskusie v rámci konferencie. Účastníci konferencie mali možnosť navštíviť gréckokatolícke Pútnické centrum Baziliky minor v Ľutine, kde ich privítal správca farnosti o. Jozef Novický. Po obhliadke pútnického areálu sa v Bazilike minor konala Svätá liturgia.
Konferencia sa realizovala s finančnou podporou Kongregácie pre východné cirkvi. Veľkým pozitívom bol vopred vydaný konferenčný zborník s príspevkami preloženými do slovenského jazyka. Organizátori konferencie sa dohodli zrealizovať medzinárodnú vedeckú konferenciu Ad fontes liturgicos IV. v roku 2013 v Krakove so zameraním na liturgickú reformu – návrat k prameňom.
TK KBS informovala Monika Slodičková
http://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20121029019 

Немає коментарів:

Дописати коментар